50 jaar geleden bij oprichting Lumberg Nederland – Deel 2: Audio

50 jaar geleden werd in oktober van het jaar 1972 Lumberg Nederland opgericht als vestiging van het Duitse Lumberg. Dat is een grote pijlpaal en we zullen dit jaar nog regelmatig terug kijken naar de mijlpalen in onze rijke historie. In de reeks wat gebeurde er nog meer in dat jaar 1972 nu deel 2: Audio.

Muziek

De Luxemburgse zangeres Vicky Leandros wordt, in Edingburgh, winnares van het Eurovisie Songfestival met het lied “Après toi”.

Nederland wordt vierde met Sandra & Andres met het lied “Als het om de liefde gaat”. In het Nederlandse Top 40 jaaroverzicht staat Julio Iglesias op nummer 1 en is ziet de top 5 van dit jaar er uit zoals hiernaast afgebeeld.

De volledige Top 100 lijst uit 1972 kun je terug luisteren op Spotify

De Top vijf hits van 1972 uit de Top 40

  • Un Canto A Galicia – Julio Iglesias
  • Sacramento – Middle of the road
  • Let’s Dance – The Cats
  • Ich hab’ die Liebe geseh’n – Vicky Leandros
  • Popcorn - The popcorn makers

Quadrafonie

In dit jaar wordt tevens de CD4 of Quadradisc variant van vierkanaals vinyl-lp’s voor Quadrafonie op de markt gebracht. Quadrafonie is een systeem met vier-kanalen waarbij de versterker een decoder heeft om de 4 kanalen te splitsen over 4 speaker boxen. CD4 was het antwoord van JVC en RCA recordsop het eerder uitgebrachte SQ systeem van CBS records. Dit ontketende een hevige strijd in de HiFi audio markt.

Je zou dit ook wel de voorloper van Dolby Prologic kunnen noemen. Ook de platenspeler wordt hiervoor uitgevoerd met een 4 kanalen element “Shibata” naald. Deze wordt speciaal geslepen voor CD4 platen.

Het geluid van Quadrafonie is indrukwekkend en gaat van de ene speaker naar de andere zodat alle 4 de kanalen worden benut. Tegenwoordig noemen we dit in de volksmond surround.

Audio

Het leveren van connectivity oplossingen binnen de audio sector stond aan de wieg van de rijke historie van Lumberg. Mocht je vragen hebben over ons aanbod op het gebied van Circulaire, DIN, RCA of jack connectoren neem dan gerust contact op. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Benieuwd naar wat Lumberg voor u kan betekenen?

Al 50 jaar gespecialiseerd in het importeren, distribueren, meedenken en ontwikkelen van connectiviteit producten..

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lumberg Nederland BV Jan van der Heydenstraat 76 2665 JB Bleiswijk Nederland +31 10 5216255

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Menu
Inloggen