M12 connectoren, hun codering en toepassingen

Wanneer je een M12 connector nodig hebt voor een project, is er één vervolgvraag die altijd volgt:

Wat voor M12 connector heb je nodig?

Het assortiment aan M12 connectoren dat we distribueren is uitermate groot. Daarom hebben we de coderingen en hun toepassingen hieronder op een rijtje gezet.

Onderscheid

Op het eerste zicht is het lastig om de ene M12 connector van de andere te onderscheiden. De belangrijkste verschillen zijn binnenin de connector te vinden. De manier waarop de connector is vergrendeld en hoe de pinnen zijn geconfigureerd, om paring te voorkomen of juist mogelijk te maken, brengen het verschil. De configuraties zijn vastgelegd in de “codering” van de connector. Deze coderingen zijn nodig om de verschillende connectoren te onderscheiden en identificeren.

Omdat werknemers in het veld snel connectoren loskoppelen, opnieuw aansluiten en installeren, zorgen coderingen er ook voor dat een M12 connector nooit in het verkeerde circuit wordt gestoken of voor de verkeerde toepassing wordt gebruikt. Als je probeert een M12-connector in het verkeerde stopcontact te steken zal hij niet passen.

Toepassingen

Een breed scala aan coderingen maken M12 connectoren toepasbaar in heel veel verschillende toepassingen. M12 connector zijn vaak te vinden in de landbouw, alternatieve energie, communicatie, fabrieksautomatisering, meet- en regeltechniek, robotica en transport.

Coderingen

Hieronder hebben we een kort overzicht van wat de meest voorkomende M12 coderingen betekenen en waar ze voor kunnen worden gebruikt. De 5 meest voorkomende M12 connector coderingen:

 • M12 A-connectoren worden veel gebruikt en bestaan al tientallen jaren. Ze zijn ook de meest veelzijdige in termen van de soorten verbindingen die ze ondersteunen, evenals het aantal pinnen in de connector (tussen drie en 12 of zelfs meer). Ze ondersteunen gelijkstroomverbindingen (DC) en worden gebruikt om sensoren en actuatoren aan te sluiten, maar ook Ethernet-verbindingen tot categorie 5e (vierpaar-verbindingen).
 • M12 connectoren met B-codering zijn voor netwerk- of niet-Ethernet-veldbusverbindingen (de meest voorkomende is PROFIBUS). Ze kunnen ook worden gebruikt voor sensorverbindingen. In de loop van de tijd zullen er wellicht minder van deze connectoren in gebruik zijn naarmate PROFIBUS en soortgelijke veldbusprotocollen worden vervangen door Ethernet.
 • M12 connectoren met C-codering worden gebruikt voor wisselstroomtoepassingen (AC), waaronder motoraansluitingen. Wij voorspellen dat in de toekomst sommige van de toepassingen die momenteel M12 C-code connectoren vereisen, zullen overgaan naar K- en S-gecodeerde connectoren (zie hieronder voor meer informatie over deze coderingen).
 • M12 D-gecodeerde connectoren worden voornamelijk gebruikt voor industriële Ethernet-verbindingen, zoals PROFINET en EtherNet/IP. Ze bieden een vormfactor die tweepaar-verbindingen ondersteunt. In tegenstelling tot M12 X-gecodeerde connectoren ondersteunt D-code geen Gigabit Ethernet; het ondersteunt alleen Fast Ethernet (100 Mb/s).
 • M12 X-gecodeerde connectoren tenslotte zijn een recentere ontwikkeling die speciaal is ontworpen voor de ondersteuning van Gigabit Ethernet. Deze connectoren zijn niet alleen ontworpen om verkeerde aansluiting te voorkomen, maar ook met wanden tussen elke groep van twee pennen (in totaal vier groepen van twee pennen). De wanden voorkomen overspraak en interferentie om uitstekende prestaties van categorie 6 of 6A te bereiken (tot 10 Gb/s).

Aanvullend

Aanvullende M12 coderingen voor voedingsaansluitingen die hogere spannings- en stroomwaarden ondersteunen dan M12 aansluitingen. Bij deze connectoren zijn de pinnen zo uit elkaar geplaatst dat ze de juiste elektrische eigenschappen hebben en niet verkeerd kunnen worden gekoppeld:

 • M12 K-gecodeerde connectoren hebben vijf pinnen, zijn bedoeld voor AC-verbindingen (AC-motoren, motorbediende schakelaars, PSU’s, etc.) en zijn geschikt voor 630 Volt.
 • M12 S-connectoren hebben vier pennen, zijn ook bedoeld voor AC-verbindingen en zijn geschikt voor 630 volt.
 • M12 L-connectoren hebben vier of vijf pinnen, zijn bedoeld voor DC-verbindingen (DC-motoren en -aandrijvingen, LED-armaturen, I/O-modules, enz.) en zijn geschikt voor 63 volt.
 • M12 T-connectoren hebben vier pennen plus een functionele aardingspen, zijn ook bedoeld voor DC-aansluitingen en zijn geschikt voor 63 volt.
 • En tenslotte is er de M12 Y-connector. Deze hybride connector ondersteunt voedings- en data-aansluitingen via dezelfde connector; binnenin scheidt een wand de voedings- en data-pennen. Dit kan waardevolle ruimte besparen en de installatietijd en het materiaal beperken in toepassingen die beide vereisen.

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben over de diverse coderingen of direct een offerte willen aanvragen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Benieuwd naar wat Lumberg voor u kan betekenen?

Al 50 jaar gespecialiseerd in het importeren, distribueren, meedenken en ontwikkelen van connectiviteit producten..

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lumberg Nederland BV Jan van der Heydenstraat 76 2665 JB Bleiswijk Nederland +31 10 5216255

Nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Menu
Inloggen